Gubbvad – vad är det? ?
Namnet syftar till att det oftast drabbar män över 40 år. Förekommer även hos kvinnor, men inte alls i samma utsträckning. Man brukar allmänt säga att gubbvad orsakas av att man inte vill ”erkänna” för sig själv att kroppen inte längre är densamma som när man var 25 år och man tränar på i samma mönster med intervallpass etc. eller man tar upp träningen på nytt efter flera års uppehåll och kör på med samma intensitet som för några år sedan. Samtidigt som man stressar på med karriär, familj, mycket stillasittande framför skärmar etc.
Gubbvad är inte en egentlig skada om man slår upp i medicinsk litteratur utan mer ett samlingsnamn för små bristningar i vadmuskulaturen. Förmodligen har skadan byggts upp under en längre tid och troligen har man känt att vaderna är ”tajta” och har högre muskeltonus än normalt en tid. I början försvinner smärtan efter uppvärmning och då är det lätt att ignorera.
Vanliga symptom är huggande smärta, bristning eller kramp

i vaden. Oftast i samband med snabbare löpning t.ex intervaller eller vid korta intensiva ruscher vid t.ex fotboll, innebandy.

Några möjliga orsaker
• För hög belastning – man tror att man tål större belastning än vad åldern tillåter
• Man plötsligt börjar springa längre eller fortare – eller i värsta fall både längre och fortare – än vad man normalt gör.
• Byte till en sko som belastar vaderna mer än de vanliga träningsskorna, till exempel från löparskor till orienteringsskor under starten av tävlingssäsongen.
• Försämrad cirkulation på grund av minskad träningsdos
• Mineralrubbning i kroppen-ökad krampkänslighet
• B-vitaminbrist, kanske B12-brist som är allt vanligare hos män i stigande ålder.

När rörligheten i bröstryggen inte finns, så kommer de nerver som har sitt ursprung i detta område att fungera sämre. I detta fall är det nerverna som styr cirkulationen i benen. Bl.a stress och dålig hållning påverkar vår förmåga att andas så revbenenrör sig ut ut åt sidorna. När revbenen inte rör sig regelbundet, kommer bröstryggen att stelna och rörligheten i ryggraden blir sämre.
Ursprungsproblemet kan också komma från ländrygg och bäcken. Är man stel och har rörelseinskränkningar i dessa områden så påverkar det ischias nerven negativt. Ischiasnerven har 4 olika ursprung i ryggraden och fortsätter genom rumpa, baksida lår, vaden och nertill foten.
Ett vanligt symptom på att nerven inte mår bra, är att musklerna längs nervens bana har en förhöjd grundspänning/tonus för att skydda nerven (känslan är som stramhet/stelhet i muskeln). Så en högre grundspänning än normalt i detta fall i vaden gör att risken för bristningar ökar.

        

Vad kan man göra för att förebygga?

Träna smart och inte bara hårt-lyssna på kroppen
• Medveten andning varje dag i din vardag, så revbenen rör sig åt sidorna -sätt mobilen på alarm varje timme och gör 12 djupaandetag 🙂
• Stressa mindre (stress påverkar andningen negativt)
• Regelbunden core- och höftträning som stärker de inre stabiliserande bålmusklerna, sätet och höftens utsidor så ryggen och bäckenet förblir stabila under din löpning.
• God hållning

När väl Gubbvaden uppstått så tar det ca 3-4veckor att läka. Ingen löpning under den perioden däremot kan man testa annan träning som t.ex simning, vattenlöpning eller annan aktivitet som inte belastar vaden. Undvik stretching av vaden eftersom en irriterad nerv blir mer uppretad ☹ Excentriska tåhävningar är bra och även i förebyggande syfte. En kompressionsstrumpa kan lindra symtomen och ökar blodgenomströmningen. Tejpning. Ett magnesium tillskott kan ha en gynnsam effekt-ju mer du tränar desto större magnesium behov.

När skadan läkt är det viktigt att successivt öka på träningen- för intensiv start så kommer skadan tillbaks snabbt!